In memoriam Henn Käämbre (19.03.1935 – 10.05.2018)

Eesti teadlaskonda on tabanud ränk kaotus. Neljapäeval, 10. mail, suri füüsik ja keelemees, Tartu linna aukodanik Henn Käämbre.

Henn Käämbre sündis 19. märtsil 1935. a Tallinnas. Ta lõpetas Tartu Ülikooli cum laude 1957 ning kutsuti tööle tollasesse Füüsika ja Astronoomia Instituuti. Tema pidevaks töökohaks on olnud praegune Tartu Ülikooli Füüsika Instituut, mille tänase näo kujundamisse on ta andnud oma panuse ka kauaaegse teadusdirektorina.

Henn Käämbre põhilised teadushuvid kuulusid tahkisefüüsika ja kiirgusfüüsika piirimaile, ta oli üks eksoelektronemissiooni teadussuuna rajajaid. 1987. a pärjati tema tööd Eesti riikliku teaduspreemiaga. Ta on käsitlenud ka mitmeid teaduse ajaloo lõike.

Henn Käämbre sulest on ilmunud töid igale maitsele – eriala-kolleegidele on ta kirjutanud enam kui 100 teadusartiklit, füüsikute riiulis on mahukad “Eesti-inglise-vene füüsika sõnaraamat” (1992) ja “Inglise-eesti füüsika sõnaraamat” (2002, mõlemad kahasse V.Korrovitsiga). Abiturientide laual on tema kirjutatud füüsikaõpik (1998) koos juurdekuuluva õpetajaraamatuga (2002). Kõigi füüsikahuviliste jaoks on ta koostanud kümnete viisi ENE ja EE artikleid ja populaarteaduslikke kirjutisi, mille tipuks on kahtlemata “Laseriraamat” (1978). Ja lõpuks need, kes füüsikast midagi kuulda ei taha, on saanud nautida tema täppisteadlaslikke tähelepanekuid-sõnavõtte meedias paljudelt elualadelt. Mahukas on olnud ka tema töö tõlkijana (18 raamatut inglise, vene, soome ja saksa keelest).

Laulva revolutsiooni ajal võttis ta agaralt osa tollastest üritustest, oli valitud Eesti Kongressi delegaadiks ja osales aktiivselt selle töös. Tartu muinsuskaitsepäeval 1988 pidas ta sütitava kõne, mida veel hulga hiljem hästi mäletati. Henn Käämbre oli Eesti Füüsika Seltsi asutajaliige ja auliige, Eesti Looduskaitse Seltsi, Eesti Loodusuurijate Seltsi ning Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige; Eesti teadlaste Liidu asutajaliige.

Leinavad kolleegid Tartu Ülikooli füüsika instituudist

 

Henn Käämbre ärasaatmine toimub laupäeval, 19. mail kell 14 Tartu Pauluse kiriku krüptist.