Autor:
Andres Tennus

Maarjavälja karjääripäev tõi kokku ettevõtjad ja üliõpilased

5. mail 2022 peeti Tartu Ülikoolis loodus- ja täppisteaduste (LT) valdkonna ühist karjääripäeva V Spaahotelli konverentsikeskuses. Eelmine Maarjavälja karjääripäev toimus 2020. aasta alguses ning seoses koroonapiirangutega tuli eelmisel õppeaastal karjääripäeva korraldamine suurelt ära jätta.

Hästi valitud ja atraktiivsesse ürituse toimumiskohta Tartu kesklinnas tuli kohale ligi 30 ettevõtet ja riigiasutust üle kogu Eesti ning 200 üliõpilast erinevatest õppeastmetest. Sündmus läks osalejate ja korraldajate hinnangul igati korda.

Valdkondliku Maarjavälja karjääripäeva korraldasid füüsika instituut, keemia instituut, tehnoloogiainstituut, ökoloogia- ja maateaduste instituut ning molekulaar- ja rakubioloogia instituut. Arvutiteaduste instituut ning matemaatika- ja statistika instituut korraldasid edukalt Delta karjääripäeva juba 3. märtsil 2022 TÜ Spordihoones.

Karjääripäeva eesmärgiks oli tuua kokku töö- ja praktikapakkujad ning üliõpilased. Tudengitel oli võimalus leida endale sealsamas praktikakoht ning uurida tulevaste tööandjate käest pakutavate töökohtade osas. Vahetati kontaktandmeid ja sõlmiti kokkuleppeid tulevikuks. Ettevõtjate jaoks on oluline Tartu Ülikooli poolt pakutud kvaliteetne haridus loodus- ja täppisteaduste valdkonnas. Tööpakkujate hinnangul ei ole peamine isegi õpitav eriala vaid lõpetajate hea alusharidus, õppimisvõime, sotsiaalsed oskused ja avatus ning lahtine pea kohanemaks kaasaegsete töökohtadega.

Karjääripäev oli edukas, kuna V Spaahotelli konverentsikeskuses tekivad alati head mõtted ning sõbralik tuju! Ettevõtted ning tudengid said tutvuda ning tulevikuplaane teha!

Liis Siinor, TÜ füüsikalise keemia teadur, Maarjavälja karjääripäeva kaaskorraldaja

Kõikidele ettevõtetele ja riigiasutustele anti võimalus teha lühike ettekanne ning selgitada pakutavat päevajuhi vahendusel, keda iga valdkonna ettevõtte ploki juures assisteeris erialaspetsialist Tartu Ülikoolist.

Messi töökeeleks oli eesti keel, kuid rõõm oli näha ka välistudengite huvi ning messiboksides sai vestelda nii eesti, vene kui inglise keeles. Messil väljas olnud asutuste infolauad olid atraktiivsed ja pakkusid osalejatele ka põnevat meelelahutust. Huvilisi jätkus ühtlaselt kõikide messisektsioonide juurde.

Mõiste „Maarjaväli“ tuleb Maria mõisa nimest. Maria kroonumõisa maadele kerkis esimene ülikooli kliinik, mõisa põllule, hilisemale elanike kapsa- ja kurgimaadele laienes hiljem ülikooli hoonestu ja laieneb edasi ka tulevikus. Siit ongi kasutusele läinud mõiste Maarjaväli“ ehk Maria mõisale kuulunud maadele rajatud hoonestu ja roheala.

Leho Ainsaar, TÜ loodus- ja täppisteaduste valdkonna dekaan

Neljatunnise karjääripäeva avas valdkonna dekaan, professor Leho Ainsaar, kes selgitas kokkutulnutele esmalt mõiste "Maarjaväli" tähendust ja visiooni. Sündmus jätkus Tartu Ülikooli karjäärinõustajate sisuka ettekandega, misjärel said huvilised karjäärinõu küsida terve päeva vältel, karjääripäeval selleks spetsiaalselt ettenähtud ülikooli-teemaliselt messialalt. Samal alal tutvustasid oma tegevust ka tudengite erialaorganisatsioonid.

Karjääripäeva edasine programm oli jagatud fookustatud huvigruppidesse:

  • keemia
  • füüsika
  • geenitehnoloogia ja bioloogia
  • geoloogia
  • geograafia
  • arvutitehnika

Sündmust modereeris molekulaar- ja rakubioloogia instituudi doktorant ja kommunikatsioonispetsialist Ermo Leuska. Teda abistasid erinevatest LT instituutidest Teele Eensaar, Margus Leppik, Liis Siinor, Heili Kasuk, Teve Rajamets, Sven Paulus, Anniki Puura, Indrek Jõgi, Kersti Riibak, Piret Pikma, Kairi Põldsaar, Madli-Johanna Maidla, Carmel Kuusk, Oliver Vaht ja Imbi Rauk.

Maarjavälja karjääripäev oli hea näide sellest, kui läbipõimunud ja üksteist täiendavad on meie valdkonda kuuluvad erialad. Selline interdistisplinaarne sümbioos on võti helgemasse tulevikku, mistõttu plaanime ka tulevikus kindlasti karjääripäevade korraldamist toetada.

Margus Leppik, TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituudi asedirektor, Maarjavälja karjääripäeva kaaskorraldaja

Nii osalenud asutuste kui üliõpilaste tagasiside toimunud Maarjavälja karjääripäevale oli väga positiivne. Ettevõtted tulevad kindlasti ka järgmisel aastal hea meelega ennast tutvustama ning üliõpilastega kontakte looma. Korraldajate hinnangul õnnestus sündmus tõesti hästi ning üritus täitis oma eesmärgi - meie tudengid on tööturul hinnatud ja leiavad soovi korral endale kindlasti meelepärase praktika- või töökoha, vaja on ainult avatust ja pealehakkamist.

LT valdkonnal on plaanis ka järgmisel õppeaastal sarnases formaadis karjääripäev korraldada. Võtame arvesse saabunud tagasisidet kõikidelt osapooltelt ning ootame taaskord rohket osavõttu.

 

Vaata 5.05.2022 toimunud Maarjavälja karjääripäeva kodulehte ja kõiki osalenud ettevõtteid ning nende tutvustusi siit.

 

Pildigalerii sündmuselt (fotod: Andres Tennus / Tartu Ülikool)

Õppematerjalide tutvustamine haridustöötajatele Rakveres

Valminud on teaduspõhised materjalid kliimamuutustega seotud õppetegevuseks eri haridusastmetel

CERN

Eesti täisliikmesus CERN-is laiendab Tartu Ülikooli teaduskoostöövõimalusi

Innovatsioon ja tulevikutehnoloogia

Euroopa innovatsioonivõrgustiku toetusvõimaluste infopäev